A durumliszt kedvező élettani hatásai
A durumlisztből készült termékek egyre népszerűbbek, főleg a diétázók, a cukorbetegek, vagy a fogyókúrázók körében.
Pedig nem csak nekik érdemes a durumlisztből készült ételeket fogyasztani, hanem mindenkinek, akinek fontos az egészséges, és teljes értékű, kiegyensúlyozott
táplálkozás.
A legismertebb félkész étel a durumlisztből készült száraztészta, mely élettanilag kiemelkedően sok előnnyel bír.
A durumliszt kedvező élettani tulajdonságai
1. Lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz
A hagyományos búzaliszttel összehasonlítva, a durumliszt sokkal több rostot tartalmaz. A rostok lassítják a szénhidrát felszívódását
, illetve a vérbe is csak fokozatosan jut, ezért érezzük azt, hogy ha rost dús ételeket fogyasztunk, később éhezünk meg.
2. Alacsony a durumliszt glikémiás indexe
Minél alacsonyabb egy élelmiszer glikémiás indexe, a felszívódása során annál kevesebb glükózt juttat a szervezetünkbe. A durumbúzában található
keményítőt a szervezetünk nehezebben tudja lebontani, így a durumlisztből készült termékek lassabban emelik a vércukorszintet,
a durumliszt glikémiás indexe 54.
3. Magas a durumbúza fehérjetartalma
Fehérje tartalma magasabb, mint a sima búzáé, ennek köszönhetően rugalmasabb tészta készíthető belőle, illetve akiknek fontos a
fehérjebevitelre is figyelniük, azoknak a tojás felhasználásával készített durumtészta jó választás lehet. A durumliszt 100 grammjában 13 g fehérje van.
4. Magas a rost tartalma
A magas rost tartalma miatt hosszabb időre eltelít bennünket, ráadásul az emésztésünkre is kedvezően hat. Nem véletlen, hogy már az
ókori római katonák is durumlisztből készült tésztát vittek magukkal a hadjáratba.
5. Magas a vitamin tartalma
Kiemelkedő a B vitamin tartalma, de A és E vitaminban is gazdag.
6. Sok ásványi anyagot tartalmaz
A durumlisztben olyan értékes ásványi anyagok találhatóak, mint a vas, magnézium, cink, foszfor, kálium, szelén és réz, amelyek támogatják a szervezetünket.
7. Tojásallergiások is élvezhetik a durumlisztből készült tésztákat
Mivel a tésztának magas a fehérje tartalma, ezért akár tojás hozzáadása nélkül, vízzel összedolgozva is készíthetünk belőle tésztát.
A tojásnélküli durumtésztát dél-olasz típusú tésztának is szokták hívni, mert hagyományosan ott így készítik.
Szerencsére ma már nem kell Olaszországig szaladni durumlisztből készített tésztáért, hiszen, oldalunkon több kiváló márkából is választhatnak.