A durumliszt kedvező élettani hatásai

A durumlisztből készült termékek egyre népszerűbbek, főleg a diétázók, a cukorbetegek, vagy a fogyókúrázók körében.

Pedig nem csak nekik érdemes a durumlisztből készült ételeket fogyasztani, hanem mindenkinek, akinek fontos az egészséges, és teljes értékű, kiegyensúlyozott táplálkozás.

A legismertebb félkész étel a durumlisztből készült száraztészta, mely élettanilag kiemelkedően sok előnnyel bír.

A durumliszt kedvező élettani tulajdonságai

1. Lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz
A hagyományos búzaliszttel összehasonlítva, a durumliszt sokkal több rostot tartalmaz. A rostok lassítják a szénhidrát felszívódását , illetve a vérbe is csak fokozatosan jut, ezért érezzük azt, hogy ha rost dús ételeket fogyasztunk, később éhezünk meg.

2. Alacsony a durumliszt glikémiás indexe
Minél alacsonyabb egy élelmiszer glikémiás indexe, a felszívódása során annál kevesebb glükózt juttat a szervezetünkbe. A durumbúzában található keményítőt a szervezetünk nehezebben tudja lebontani, így a durumlisztből készült termékek lassabban emelik a vércukorszintet, a durumliszt glikémiás indexe 54.

3. Magas a durumbúza fehérjetartalma
Fehérje tartalma magasabb, mint a sima búzáé, ennek köszönhetően rugalmasabb tészta készíthető belőle, illetve akiknek fontos a fehérjebevitelre is figyelniük, azoknak a tojás felhasználásával készített durumtészta jó választás lehet. A durumliszt 100 grammjában 13 g fehérje van.

4. Magas a rost tartalma
A magas rost tartalma miatt hosszabb időre eltelít bennünket, ráadásul az emésztésünkre is kedvezően hat. Nem véletlen, hogy már az ókori római katonák is durumlisztből készült tésztát vittek magukkal a hadjáratba.

5. Magas a vitamin tartalma
Kiemelkedő a B vitamin tartalma, de A és E vitaminban is gazdag.

6. Sok ásványi anyagot tartalmaz
A durumlisztben olyan értékes ásványi anyagok találhatóak, mint a vas, magnézium, cink, foszfor, kálium, szelén és réz, amelyek támogatják a szervezetünket.

7. Tojásallergiások is élvezhetik a durumlisztből készült tésztákat
Mivel a tésztának magas a fehérje tartalma, ezért akár tojás hozzáadása nélkül, vízzel összedolgozva is készíthetünk belőle tésztát. A tojásnélküli durumtésztát dél-olasz típusú tésztának is szokták hívni, mert hagyományosan ott így készítik.

Szerencsére ma már nem kell Olaszországig szaladni durumlisztből készített tésztáért, hiszen, oldalunkon több kiváló márkából is választhatnak.
© Programozta: Szabó Béla, bgaszamtech@gmail.com Tel:+36706391926